Tuesday, 18 September 2012

The World's Biggest Companies in Malaysia

Assalamualaikum/Salam Sejahtera Semua......

dh lame tak update blog aku nie.....dh 5 bulan rase yew, aku tak update blog aku nie.....maklum ar, busy sgt kan...nie pun tengah cuti semester......lagi pun, aku tak ader idea ar nak update....nie pun dapat idea daripada post-post yang lame.....

sebelum nie, aku ader post berkenaan senarai orang kaya di dunia & Malaysia....kali nie....aku nak share ngan korang berkenaan company terbesar di Malaysia.....information nie aku dapat dari Forbes.....jom, kite same terjah...company mane yang terbesar di Malaysia....huhuhuhuhhu

1. Maybank
Industry : Major Banks
Founded : 1960
CEO : Abdul Wahid Bin Omar
Employees : 42,000
Sales : $ 7.22 B
Profit : $ 1.6 B
Assets : $ 141.9 B
Market Value : $ 22 B


2. CIMB Group Holdings
Industry : Regional Banks
Founded : 1924
CEO : Nazir Razak
Employees : 36,984
Sales : $5.42 B
Profits : $ 1.3 B
Assets : $ 94.7 B
                                                      Market Value : $ 18.6 B

3. Sime Darby
Industry : Conglomerates
CEO : Mohd Bakke Bin Salleh
Employees : 100,000
Sales : $ 13.86 B
Profits : $ 1.2 B
Assets : $ 14 B
Market Value : $ 19.2 B


4. Public Bank
Industry : Regional Banks
Founded : 1965
CEO : Ah Lek Tay
Employees : 17,511
Sales : $ 3.73 B
Profits : $ 1.1 B
Assets : $ 78.7 B
Market Value : $ 15.6 B


5. Genting
Industry : Casinos & Gaming
CEO : Kok Thay Lim
Employees : 20,000
Sales : $ 6.15 B
Profits : $ 0.9 B
Assets : $ 17.1 B
Market Value : $ 12.9 B


6. Axiata Group
Industry : Communications Equipment
CEO : Jamaludin Bin Ibrahim
Employees : 25,000
Sales : $ 5.19 B
Profits : $ 0.7 B
Assets : $ 12.7 B
Market Value : $ 14.2 B

7. Tenaga Nasional
Industry : Electric Utilities
Founded : 1949
CEO : Che Khalib Bin Mohamad
Employees : 28,000
Sales : $ 10.8 B
Profits : $ 0.2 B
Assets : $ 25 B
Market Value : $ 11.4 B


8. Petronas Chemicals
Industry : Specialized Chemicals
CEO : Abd Hapiz Abdullah
Employees : 4,213
Sales : $ 4.65 B
Profits : $ 1 B
Assets : $ 9.6 B
Market Value : $ 17.7 B


9. IOI Corp
Industry : Food Processing
CEO : Shin Chneng Lee
Employees : 27,329
Sales : $ 5.35 B
Profits : $ 0.7 B
Assets : $ 6.5 B
Market Value : $ 11 B


10. RHB Capital
Industry : Regional Banks
CEO : Mohamed Khadar Bin Merican
Employees : 10,675
Sales : $ 2.23 B
Profits : $ 0.5 B
Assets : $ 48.1 B
Market Value : $ 5.7 B



Kalo korang semua nak tahu lagi banyak
tengok lah kat forbes yew
thanks for reading
Come On ar!!!!!!!!!!!




Wednesday, 11 April 2012

Airbus A380 RC

Assalamualaikum/Salam Sejahtera semua.....

rase yew dah lame x update blog kan........busy sikit ar.....mcm2 keje kena wat....hahahaha
post kali nie....nak share ngan korg semua....minat aku......ni pasal kapal terbang Airbus A380.....
nie aku nak tunjuk kan video......bukan yang betul-betul tau....nie hanya remote control (RC).....
ader 3 video tau......jom kite layan....huhuhuhuhuhu









so ape pendapat korang ngan Airbus A380 RC???
bagi aku, satu hari nanti...aku nak beli....huhuhuhu
anyway.....
thanks for watching
come on ar!!!!!

Wednesday, 28 March 2012

Amazing 3D Printer

Assalamualaikum/Salam Sejahtera Semua......

jom kite layan video nie.....best gak ar....tengok dia print benda yg 3D...


So, ape pendapat korang ngan 3D printer nie????
hahahahahaha
anyway
thanks for watching
come on ar!!!!!

Sunday, 18 March 2012

Malaysia's 10 Richest

Assalamualaikum/Salam Sejahtera Semua......

sebelum nie aku ader post pasal World's Billionaires, so post kali nie, aku nak berkongsi ngan korg semua pulak....pasal Malaysia's 10 Richest pulak.....information nie aku dapat dari Forbes.......sebenarnya dia ader 40 orang semua yew.....tapi aku tunjuk kat korg 10 jew yew...penat nak taip...kahkahkahkahkah......jom kite lihat....


1. Robert Kuok
    Net worth : 12,400 Million
    Age : 88




2. Ananda Krishnan
   Net worth : 9,900 Million
    Age : 73



3. Lee Kim Hua & Family
    Net worth : 6,500 Million
    Age : 81




4. Lee Shin Cheng
    Net Worth : 5,200 Million
    Age : 72




5. Teh Hong Piow
    Net Worth : 5,000 Million
    Age : 81





6. Quek Leng Chan
    Net Worth : 4, 200 Million
    Age : 68
 



7. Syed Mokhtar AlBukhary
    Net Worth: 3,300 Million
    Age : 60




8. Yeoh Tiong Lay
    Net Worth : 2,600 Million
    Age : 82



9. Tiong Hiew King
    Net Worth : 1,500 Million
    Age : 77




10. Vincent Tan
      Net Worth : 1,200 Million
      Age : 59
kalo korang semua nak tahu lagi banyak 
terjah lah kat forbes yew
thanks for reading
come on ar!!!!!!!

Monday, 30 January 2012

The World's Billionaires

Assalammualaikum/ Salam Sejahtera Semua.....

post kali nie nak kongsi ngan korang semua pasal orang yang paling kaya didunia.....maklumat nie aku dapat dari   forbes.......jom kite lihat sape yang paling kaya yew.....aku akan tunjuk kan kat korang top 10 jew tau.....kalo nak tahu lebih.....tengok sendiri kat forbes yew......jom kite lihat....



1. Carlos Slim Helu & Family
    Net Worth : $74 Billion
    Age : 72
    Source : Telecom 
    Country of Citizenship : Mexico 

2. Bill Gates
    Net Worth : $56 Billion
    Age : 56
    Source : Microsoft
    Country of Citizenship : United States


3. Warren Buffett
    Net Worth : $ 50 Billion
    Age : 81
    Source : Berkshire Hathaway
    Country of Citizenship : United States

4. Bernard Arnault
    Net Worth : $41 Billion
    Age : 62
    Source : LVMH
    Country of Citizenship : France


5. Larry Ellison
    Net Worth : $39.5 Billion
    Age : 67
    Source : Oracle
    Country of Citizenship : United States


6. Lakshmi Mittal
   Net Worth : $31.1 Billion
    Age : 61
    Source : Steel
    Country of Citizenship : India

7. Amancio Ortega
   Net Worth : $31 Billion
    Age : 75
    Source : Zara
    Country of Citizenship : Spain


8. Eike Batista
   Net Worth : $30 Billion
    Age : 55
    Source : Mining, Oil
    Country of Citizenship : Brazil



9. Mukesh Ambani
   Net Worth : $27 Billion
    Age : 54
    Source : petrochemicals, oil & gas
    Country of Citizenship : India





10. Christy Walton & Family
   Net Worth : $26.5 Billion
    Age : 57
    Source : Walmart
    Country of Citizenship : United States








kalo korang nak tahu lebih lanjut
tengok ar website forbes...
nanti aku masuk kan top 10 malaysia pulak yew........
kepada pembaca semua.....
korang doa kan lah aku......
agar aku jadi salah seorang dari mereka.......
thanks for reading.....
come on ar!!!!!!!!

Thursday, 19 January 2012

World's Most Beautiful Marriage Proposal

Assalammualaikum/Salam Sejahtera Semua........

Kali nie, nak bagi korang layan video yang best sangat......mayb untuk perempuan lah...kalo lelaki, mungkin biasa jew........video ini pasal seorang lelaki nak melamar si gadis.....tapi yang best nye...diorang wat surprise....sampai kan ader event manager.....dan yang paling pelik yew......sampai terus kawin nie.....hish hish hish......


jom kite layan video nie ======>




so macam maner???
best kan...
hahahahaha
anyway.....
thanks for watching.....
come on ar!!!!!!!

Wednesday, 18 January 2012

Untuk Adam Adli dari pandangan Student Luar Negara

Assalammualaikum/Salam Sejahtera semua......

post kali nie....nak berkongsi pandangan daripada students luar negara terhadap isu Adam Adli....adam adli nie dh cukup famous kat negara kite nie....

Adam Adli pelajar UPSI

dia lah yang turun kan bendera PM kite kat PWTC......berani betul dia kan...ape2 pun, aku tabik spring dia ar.....hahahahaha....bagi aku pulak, tak berpihak pada sape2...cume, kalo kite nak berdemonstarsi tu, tak perlu ar sampai nak turun kan bendera PM......demonstrasi pasal AUKU nie bagi aku, bagus...menunjukkan yang students kite nie matang, amik tahu pasal negara.....tapi bila kite berdemonstrasi nie, biar lah matang......kite kan student....MAHAsiswa lagi......come on ar!!!!!!!.......x perlu nak panjat pagar....malu dowh aku sebagai mahasiswa......ape pun jom kite layan video nie ====>


so korang tak perlu lah dengar cakap orang ek...
korang boleh nilai sendiri yang mana buruk dan yang baik....
ape2 pun.....
thanks for watching.....
come on ar!!!!!!!

Tuesday, 17 January 2012

Happy Chinese New Year 2012

Assalammualaikum/Salam Sejahtera semua.....

post kali nie...nak layan video yang banyak pengajaran.....dan dikesempatan ini juga....nak ucapkan selamat tahun baru cina kepada kawan cina aku semua nie......dan aku hadiakan untuk korang video nie......pas saksikan video ini.....aku berharap, kite sebagai rakyat malaysia lebih bersatu padu diantara kite......lupa kan segala sengketa lama.....jangan nak berkelahi jew......

Happy Chinese New Year 2012


jom kite layan video nie...========>



amacam video nie?????
okay x???
huhuhuhuhu
thanks for watching... ;)

Monday, 16 January 2012

Awek Cantik Gigi Palsu Terkeluar

Assalammualaikum/Salam Sejahera semua.....

post kali nie nak layan satu video yang boleh korg gelak puas.....jom kite layan tengok video nie.....huhuhuhuhu

=======>>>


jom kite layan yang nie pulak....same jew....tapi lelaki pulak kali nie...
huhuhuhuhuhuhu


amacam????
okay x......
moral value: kepada yang pakai gigi palsu....jangan marah-marah sangat yew...nntu jadi mcm nie...
huhuhuhuhuhu
thanks for watching.....;)

Reset Phone Blackberry Anda Tanpa Buka Bateri

Assalammualaikum/Salam Sejahtera Semua......

post kali nie adalah tips untuk pengguna blackberry......tips nie untuk reset blackberry anda tanpa buka battery dia....maklum ar...kadang-kadang kite pakai cover kat belakang tu kan...so malas nak bukak....betul x pengguna blackberry semua.....huhuhuhu.....



so nak elak dari bukak battery tu just tekan alt + shift + del ......tekan serentak tau.....kalo korang nak lebih lanjut, sila lah lihat video nie yew ======>


jadi x korang buat.....
huhuhuhu....
thanks to read this post...

Pengajaran Yang Suke Kenakan Orang

Assalammualaikum/Salam sejahtera semua......

jom kite layan video nie.....video nie buat pengajaran kat orang yang sesuka hati dia nak prank orang kan......amik ubat dalam video nie yew......

jom layannnnn ======>


macam maner????berdekah kan....
hahahahahahahaha.......
moral value die...jgn suke sangat nak prank orang.....
kesian adik yang baju biru tu.....dah jatuh dia.......

Sensor Kereta Paling Canggih Di Dunia

Assalammualaikum/Salam sejahtera semua......

kali nie aku nak share 1 video.....bile korang tengok video nie....mesti berdekah giler nie.....
ape-ape pun....jom kite layan.....


macam maner???layan kan....

Sunday, 15 January 2012

Segmen Oshin : Jom Tambah Follower

Assalammualaikum/Salam Sejahtera Semua....

entry kali nie nak join Segmen Oshin....segmen tambah follower


jom ramai-ramai tambah follower..... al-maklum lah....budak baru kan...follower tak ramai......
nak meramai kan follower ar nie.......

ape tunggu lagi...jom join 



The Sims 3 - download link


Assalammualaikum/Salam Sejahtera semua.....






dua post sebelum nie menceritakan pasal movie menarik yang telah aku tengok.....dua-dua pulak citer hindustan kan.....tapi kali nie aku nak share kat korang tentang games favorite aku pulak......pasal the sims 3....korang pernah main game nie tak?????maybe game nie agak bosan jugak lah....tapi disebab kan game nie create kehidupan diri sendiri...tu yang membuat kan aku minat ngan game nie......kalo korang nak tahu pasal game nie.....layari Official Website dia yew......

jom kite layan dia punye trailer ======>


kalo korang berminat ngan game nie.....
aku bg korang download link yew ======> klik sini nie siap ader expansion pack dan stuff pack


Saturday, 14 January 2012

3 Idiots (2009) - Download Link

Assalammualaikum/Salam Sejahtera semua.....


kali nie aku citer pasal movie gak.....hindustan jugak......movie nie lah paling menarik bagi aku...sebab citer nie banyak pengajaran bagi seorang student......movie nie mengisahkan 3 orang budak bodoh...nak kata bodoh tak jugak sebab diorang masuk universiti.... engineering lagi tau.....movie nie citer kan kisah hidup diorang kan dalam universiti tu.....so kalo nak sinopsis yang lebih lanjut lagi...baca wikipedia nie....yang nie pulak Official Website movie nie......







jom kite layan diorang punye trailer


kalo yang ader yang berminat nak tgk citer nie.....download lah yew.......link ader kat bawah.......


Mediafire -
Part 3


have fun................



Friday, 13 January 2012

Taare Zameen Par (2007) - Download Link

Assalammualaikum/Salam Sejahtera semua.....




ini adalah first post aku dalam blog nie....just aku nak kongsi movie yang menarik untuk pembaca blog aku nie.....movie nie mengisahkan seorang budak yang kurang cerdik disebabkan ader penyakit......nombor dan huruf adalah musuh bagi budak nie..Official Website...mungkin korang ingat citer hindustan hanya citer pasal love....tapi kali ini bukan ek......jom layan dia punya trailer.....



kalo korang rase nak tgk movie nie.....aku bagi link youtube....kalo korang ader IDM....boleh ar download......



kalo korang nak download pakai link ......

megaupload - 

Kalo nak tahu lebih lanjut pasal link download klik kat sini ataupun sini yew.......
                 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...