Tuesday, 18 September 2012

The World's Biggest Companies in Malaysia

Assalamualaikum/Salam Sejahtera Semua......

dh lame tak update blog aku nie.....dh 5 bulan rase yew, aku tak update blog aku nie.....maklum ar, busy sgt kan...nie pun tengah cuti semester......lagi pun, aku tak ader idea ar nak update....nie pun dapat idea daripada post-post yang lame.....

sebelum nie, aku ader post berkenaan senarai orang kaya di dunia & Malaysia....kali nie....aku nak share ngan korang berkenaan company terbesar di Malaysia.....information nie aku dapat dari Forbes.....jom, kite same terjah...company mane yang terbesar di Malaysia....huhuhuhuhhu

1. Maybank
Industry : Major Banks
Founded : 1960
CEO : Abdul Wahid Bin Omar
Employees : 42,000
Sales : $ 7.22 B
Profit : $ 1.6 B
Assets : $ 141.9 B
Market Value : $ 22 B


2. CIMB Group Holdings
Industry : Regional Banks
Founded : 1924
CEO : Nazir Razak
Employees : 36,984
Sales : $5.42 B
Profits : $ 1.3 B
Assets : $ 94.7 B
                                                      Market Value : $ 18.6 B

3. Sime Darby
Industry : Conglomerates
CEO : Mohd Bakke Bin Salleh
Employees : 100,000
Sales : $ 13.86 B
Profits : $ 1.2 B
Assets : $ 14 B
Market Value : $ 19.2 B


4. Public Bank
Industry : Regional Banks
Founded : 1965
CEO : Ah Lek Tay
Employees : 17,511
Sales : $ 3.73 B
Profits : $ 1.1 B
Assets : $ 78.7 B
Market Value : $ 15.6 B


5. Genting
Industry : Casinos & Gaming
CEO : Kok Thay Lim
Employees : 20,000
Sales : $ 6.15 B
Profits : $ 0.9 B
Assets : $ 17.1 B
Market Value : $ 12.9 B


6. Axiata Group
Industry : Communications Equipment
CEO : Jamaludin Bin Ibrahim
Employees : 25,000
Sales : $ 5.19 B
Profits : $ 0.7 B
Assets : $ 12.7 B
Market Value : $ 14.2 B

7. Tenaga Nasional
Industry : Electric Utilities
Founded : 1949
CEO : Che Khalib Bin Mohamad
Employees : 28,000
Sales : $ 10.8 B
Profits : $ 0.2 B
Assets : $ 25 B
Market Value : $ 11.4 B


8. Petronas Chemicals
Industry : Specialized Chemicals
CEO : Abd Hapiz Abdullah
Employees : 4,213
Sales : $ 4.65 B
Profits : $ 1 B
Assets : $ 9.6 B
Market Value : $ 17.7 B


9. IOI Corp
Industry : Food Processing
CEO : Shin Chneng Lee
Employees : 27,329
Sales : $ 5.35 B
Profits : $ 0.7 B
Assets : $ 6.5 B
Market Value : $ 11 B


10. RHB Capital
Industry : Regional Banks
CEO : Mohamed Khadar Bin Merican
Employees : 10,675
Sales : $ 2.23 B
Profits : $ 0.5 B
Assets : $ 48.1 B
Market Value : $ 5.7 B



Kalo korang semua nak tahu lagi banyak
tengok lah kat forbes yew
thanks for reading
Come On ar!!!!!!!!!!!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...